ICE 4 ©Oliver Lang/Deutsche Bahn AG

Noile echipamente mai ușoare ale căilor ferate germane

ICE 4 reprezintă pentru Deutsche Bahn trenul emblematic al viitorului. Obiectiv de dezvoltare: mai ușor, mai confortabil și mai eficient energetic. O misiune pentru Siemens și pentru benzile adezive inovative.

29 nov. 2016

Noul ICE devine mai ușor – soluția tehnologică înseamnă însă muncă asiduă

Nimic nu este mai greu decât realizarea structurilor ușoare. Cu toate acestea, inginerii care lucrează la ICE 4 au reușit să reducă cu adevărat greutatea acestora, față de predecesorii săi. Datorită noilor boghiuri portante și a caroseriei vagoanelor, consumul de energie a scăzut cu 22 la sută/loc comparativ cu ICE 1. Prin comparație, greutatea unui ICE 4 a fost redusă cu un total de 120 de tone.

Care este greutatea unei fâșii adezive? Poate contribui suplimentar la reducerea greutății? Daniel Mellentin, Market Manager la tesa SE, zâmbește: „Da – dar nu prin optimizarea benzii adezive. Cu toate acestea, caracteristicile tehnice ale produsului nostru contribuie în mod semnificativ la procesarea eficientă și cu costuri reduse a materialelor utilizate în construcțiile ușoare moderne.”

Pregătirea terenului

În vreme ce vagoanele rulează în mod stabil și precis grație sudurii cu laser, la interiorul și exteriorul structurii se folosesc tot mai des adezivi inovativi. Materialele compuse, structurile ușoare și cerințele estetice elevate fac tot mai rară utilizarea tehnologiilor tradiționale. Grație avantajelor considerabile legate de procesare, de aspectul vizual și de proprietățile tehnice, benzile adezive profesionale devin din ce în ce mai populare.

Michael Schmäcke, Siemens: „De exemplu, la montarea profilurilor obținute prin pultrudare (tub 4KT), utilizate ca zonă de sprijin pentru panourile de dușumele în noile vagoane. Și aici am căutat modalități de a crea o structură stabilă, ușoară și optimizată.” Lipirea permanentă a tuburilor 4 KT cu carcasa fabricată din foi de oțel vopsit se realizează cu banda adezivă tesa® ACXplus 7074.

Cooperarea internațională

„Prin acest pas, beneficiem de mai multe avantaje de ordin tehnic și organizatoric”, afirmă Daniel Mellentin. „Pe de o parte, profilurile pot fi echipate cu banda noastră adezivă deja de către furnizorii din Germania și din străinătate. Mai mult, obținem o grosime constantă a stratului, evitând astfel strivirea sub sarcină. „Și, în cele din urmă, costurile totale ale procesului au fost considerabil mai mici față de lipirea lichidă a tuburilor 4 KT, planificată inițial.

Acesta este doar un exemplu dintre multele aplicații pentru care marii producători de vehicule feroviare apelează la benzile tesa®. Pe lângă avantajele tehnice, Mellentin consideră că motivul îl reprezintă și buna gestionare a relației cu clienții. „Suntem dedicați parteneriatelor pe termen lung, în cadrul cărora lucrăm la soluții inovative alături de clienții noștri. Acest lucru duce adesea la idei individuale de produse, care sunt gestionate personal de echipa noastră pe parcursul procesului de dezvoltare și care generează utilizări practice pentru sau împreună cu clienții noștri.”