Adeziune, coeziune, aderenţă

Aderență, coeziune și adeziune

Ştiinţa din spatele benzilor

De câţi bani aveţi nevoie pentru a agăţa un tablou?

Interconectarea între aderenţă, coeziune şi adezivitate face ca adezivii sensibili la presare să fie ceea ce sunt. Vă vom spune de ce lucrurile stau așa, chiar aici.

Ar trebui de fapt să funcţioneze: Asta este, agăţarea unui tablou cu miere: deoarece mierea nu se lipeşte numai pe degetele dumneavoastră. Mierea vă lipeşte şi şerveţelele de degete când vreţi să o curăţaţi. Se lipeşte! Însă nu lipeşte, spun experţii noştri. Aceasta este din cauză că mierii îi lipseşte o forţă critică, pe care adezivul sensibil la presare de pe benzile noastre adezive o au.

Aderenţa

Într-un adeziv sensibil la presare sunt interconectate trei forţe, astfel încât acesta poate lipi cu adevărat ca componentă a benzii noastre adezive: aderenţă, coeziune şi adeziune. Aderenţa este ceea ce se întâmplă atunci când adezivul vine pentru prima dată în contact cu suprafaţa care trebuie lipită. Aderenţa descrie cât de repede trebuie să fie realizată o lipire adezivă.

Există o aderenţă puternică, de exemplu, atunci când este realizată o lipire solidă cu presiune minimă şi contact extrem de scurt. De exemplu, la fabricarea hârtiei este necesară o astfel de aderenţă puternică: deoarece un utilaj rulează 1,9 kilometri de hârtie pe minut, adezivul sensibil la presare de pe banda adezivă trebuie să lipească extrem de rapid dacă urmează să lipească următoarea rolă de hârtie de capătul rolei anterioare terminate, în timpul operaţiei în desfăşurare. Şi mierea are o aderenţă uşor de observat: se lipeşte imediat ce o atingi cu degetul.

Mierea are aderenţă mare, însă putere mică de lipire
Mierea are aderenţă mare, însă putere mică de lipire
Benzile adezive oferă lipiri puternice pe termen lung – chiar şi pe materiale cu diverse caracteristici ale suprafeţelor.
Adeziunea descrie puterea de lipire pe o suprafaţă. Coeziunea este forţa internă a adezivului care rezistă forţelor externe fără a se rupe.

Forța de Adeziune

Cea de a doua forţă care acţionează într-un adeziv sensibil la presare este adeziunea. După cum o dezvăluie traducerea din limba latină, implică ataşarea. Definiţia exactă a adeziunii este: Adeziunea este atracţia fizică sau unirea a două substanţe, în special atracţia observabilă la nivel macroscopic între substanţe diferite. În cazul benzii adezive, adeziunea este lipirea între adeziv şi suprafaţă. Adezivul care are adeziune înaltă se lipeşte deosebit de bine pe substraturi. În cazul mierii, este suficient de mare, din moment ce mierea se lipeşte destul de bine.

Forța de Coeziune

Cea de a treia şi ultima forţă pe care trebuie să o aibă un adeziv sensibil la presare este: coeziunea. Cuvântul „coeziune” provine din limba latină şi înseamnă „unire” Este gradul intern de lipire al unui adeziv, nivelul până la care se menţine ferm în el însuşi. Coeziunea înaltă înseamnă că adeziunea este deosebit de puternică, rigidă şi stabilă în ea însăşi. Atunci este foarte rezistent la rupere.

Acest lucru este foarte important, de exemplu, dacă banda adezivă trebuie să menţină stabilă o greutate mare, deoarece adezivul nu are voie să se desfacă. Moleculele trebuie să se lipească puternic şi „să se menţină” ferm unele de altele. Cu siguranţă nu se întâmplă acest lucru în cazul mierii, deoarece este foarte lichidă şi se desprinde foarte uşor. Coeziunea mierii este foarte redusă.

Astfel, am aflat răspunsul: mierea nu este un adeziv în conformitate cu definiţia noastră, deoarece îi lipseşte puterea internă de lipire, nu are forţă de coeziune. Aceasta înseamnă că: şerveţelul şi mâinile dumneavoastră vor continua să fie lipicioase. Însă, puteţi uita de ideea de a agăţa un tablou utilizând mierea.

1. Aplicaţii temporare

Aderenţa şi coeziunea sunt personalizate în funcţie de aplicaţie. Adeziunea este de importanţă secundară. Numeroase aplicaţii necesită un echilibru între aderenţă şi coeziune. Aderenţa garantează adeziunea instantanee pe substrat, în timp ce coeziunea este importantă pentru îndepărtarea fără reziduuri. Pentru numeroase aplicaţii, acest lucru este mai important decât o adeziune specifică înaltă care se va manifesta printr-un nivel înalt al adeziunii (rezistenţă la exfoliere).

  • Fixare temporară/preliminară
  • Protejarea temporară a suprafeţei
  • Putere bună de lipire pe suprafeţe sensibile
  • Se poate îndepărta fără reziduuri
  • Mascare
  • Peticire
  • Fără modificarea culorii sau a luciului

  

2. Aplicaţii permanente

Adeziunea şi coeziunea sunt personalizate în funcţie de aplicaţie. Aderenţa este de importanţă secundară. Gradele de adeziune în acest caz sunt caracterizate în primul rând de un echilibru între coeziune şi aderenţă personalizat în funcţie de aplicaţie. Importantă este durabilitatea lipirii. Aderenţa, puterea lipirii la momentul iniţial al contactului, este de importanţă secundară.

  • Lipire permanentă şi fixare sigură
  • Rezistenţă bună la îmbătrânire/longevitate 
  • Adecvare pentru suprafeţe netede şi rugoase
  • Etanşare

  

3. Aplicaţii de lipire rapidă

Aderenţa şi adeziunea sunt personalizate în funcţie de aplicaţie. Coeziunea este de importanţă secundară. Lucrul important pentru adezivi în acest caz este faptul că se lipesc instantaneu şi ferm. De aceea este necesară aderenţa şi/sau adeziunea. Deoarece de obicei nu sunt susţinute sarcini grele şi nu există necesitatea necondiţionată de îndepărtare fără reziduuri, coeziunea joacă deseori un rol secundar.    

  • Adeziune rapidă
  • Nu este adecvată pentru sarcini permanente grele